Slaapklimaat

Bij de keuze voor een dekbed, matras en lattenbodem zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten zodat ieder het fijnste slaapklimaat voor hem/haar heeft.

Warmtebehoefte

Veel mensen leven harmonieus samen, maar als het gaat om de temperatuur van de slaapkamer, wil dat nog wel eens problemen opleveren. Welke temperatuur is voor beiden aangenaam, en welk dekbed past daarbij? De een heeft het graag behaaglijk warm, terwijl de ander het liefst met het raam open in een frisse slaapkamer slaapt. Mannen en vrouwen hebben een andere behoefte aan warmte. Het belangrijkste is uiteraard dat beide wensen vervuld worden.

Mensen met een lage of hoge bloeddruk

Mensen met een lage bloeddruk hebben het vaak koud, ook hebben zij vaak koude voeten. Zij reageren erg gevoelig op storingen in de temperatuur. Dit zie je ook bij mensen met een laag gewicht. Bij mensen met een hoge bloeddruk zie je vaak dat een minimale temperatuurverhoging al leidt tot een onbehaaglijk warm gevoel. Deze personen hebben het snel te warm en hebben de neiging om veel te zweten.

Het ideale binnenklimaat in de slaapkamer

Vroeger, in de tijd van onze grootouders, was het gebruikelijk om in een koude ruimte te slapen. Men dacht toen dat een koude ruimte beter was voor de gezondheid. Er werd aangenomen dat als je in een onverwarmde ruimte sliep, je weerstand beter werd en je immuun werd tegen ziektes. Vandaag de dag denken we daar toch anders over.
Als je je energiereserves tijdens je slaap wilt opladen, moet je met enkele factoren rekening houden. Zo mag de slaapkamer niet te koud zijn, want dit zorgt voor spierspanningen. Maar een te warme kamer zorgt ook niet voor het juiste herstel van het lichaam. Wat dan wel? Een slaapklimaat waarom het lichaam goed kan herstellen bevat de volgende elementen:
-    de temperatuur ligt tussen de 16 en 20 graden
-    de luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 50%
-    de ruimte moet voldoende ventilatie bieden, maar geen tocht

Luchten

Als je ’s morgens opstaat, is het belangrijk de slaapkamer zo’n 20 minuten flink te luchten, echt met het raam goed open. Hierdoor wordt voor de volgende nacht weer een fijn slaapklimaat gecreëerd. Vlak voor je gaat slapen weer even goed luchten zorgt voor een nieuwe hoeveelheid frisse lucht waardoor je zorgt voor een optimale ontspanning tijdens de nachtrust.

Matras laten ademen

Ook een matras heeft behoefte aan frisse lucht. Gebruik daarom geen matrashoezen van synthetisch materiaal en vermijd bedden met lades eronder. Elke ochtend een half uur de dekens of het dekbed terugslaan en het matras goed laten luchten is het beste advies. Wanneer het dekbed en het matras genoeg kunnen luchten, zullen ze langer meegaan.
Een slaper produceert gemiddeld een halve liter zweet per nacht. In de zomer of wanneer je ziek bent, zal het nog wat meer zijn. Het merendeel verdwijnt in het dekbed en in het matras. In vijf jaar tijd produceert een persoon ongeveer 1000 liter vocht. Voor een goede nachtrust heb je een droog bedklimaat nodig. Dat betekent dat het matras het vocht moet kunnen afstaan aan de ruimte. Als het vocht niet wordt afgegeven, voelt het bed vochtig en koud aan. Het is belangrijk dat het vocht dat ’s nachts in het matras trekt, overdag kan ontsnappen. Het matras en het dekbed moeten dus kunnen luchten.

Het optimale dekbed

Afhankelijk van het seizoen kun je een dekbed kiezen. Er zijn verschillende soorten dekbedden:
-    Zomerdekbedden: zijn heerlijk koel en voornamelijk geschikt voor de zomermaanden.
-    Lente-herfst dekbedden: zijn geschikt voor in het voorjaar en in warme slaapkamers voor het hele jaar.
-    4 seizoenen dekbedden: worden gemaakt van een licht dekbed en een lente-herfst dekbed. Deze combinatie is ideaal tijdens de heel koude maanden in de winter.

Veelvoorkomende problemen

-    sterk zweten: Mensen die ’s nachts veel zweten moeten erop letten dat ze een matras kopen dat goed kan ademen.
-    hoge warmtebehoefte: dit zie je vaak bij mensen met een laag lichaamsgewicht en/of met een lage bloeddruk. Ook zie je dit vaak bij oudere mensen met doorbloedingsstoringen en drukgevoeligheid. Een warm onderbed met een lekker warm dekbed is dan vaak ideaal.
-    weinig warmtebehoefte: dit geldt vaak voor mensen met een hoog lichaamsgewicht en/of met een hoge bloeddruk, en ook vaak voor jonge, sportieve personen. Een licht dekbed, dat in de zomer een verkoelende werking heeft, is dan vaak het prettigst. Een voorbeeld hiervan is een dekbed van zijde.